Začínáte s RC modely? To vás budou jistě zajímat základní informace o nabíjení akumulátorů.

Základní informace o nabíjení akumulátorů

nabíjení akumulátorů

Nabíječky dělíme: Obyčejné, Inteligentní
Následně dle výkonu: Pomalé, Zrychlené, Rychlé nabíjení
Udávané hodnoty spjaté s nabíjením:

  • V - Volty: veličina napětí značená “U“
  • A - Ampéry: veličina proudu značená “I“
  • Ah -Ampér hodina: jmenovitá kapacita akumulátoru
  • mAh – Miliampér hodina: Ah = 1000 mAh
  • C = Kapacita v “A“ 

Pomalé nabíjení: 0.1 C (nabíjení přes noc)
Zrychlené nabíjení: 0.2 – 0.6 C
Rychlé nabíjení: 1 C i více
Orientační výpočet času nabíjení: Čas = Kapacita (Ah) : nabíjecí proud (A) + 30% (zohledňuje ztrátu)

 

Základní součásti nabíječky

Nabíječky se vstupním napětím 220 V obsahují trafo, které zajistí požadované napětí. Dále je za transformátorem usměrňovací obvod, protože baterie se nabíjejí zásadně stejnosměrným proudem. Inteligentní nabíječky jsou doplněny o řídící obvody.

Obyčejné nabíječky

Základní typ nabíječky s nízkou pořizovací hodnotou. Neobsahují řídící obvody, a proto se prodávají s předem nadefinovanými nabíjecími hodnotami. Vzhledem k absenci automatického režimu je třeba ručně hlídat čas nabíjení, aby nedocházelo k nežádoucímu přebíjení akumulátoru.

Pozor při nabíjení tužkových baterii!

Největším nedostatkem je nabíjení tužkových baterií jakožto celku, bez ohledu na různé napětí jednotlivě vložených baterií. Už před prvním nabitím je důležité pomocí vybíječky sjednotit napětí jednotlivých článků. Jestliže používáme nabitou sadu baterií společně, provádíme kontrolu napětí přibližně po 10 nabíjecích cyklech. Nesjednocené napětí se projeví minimální vydrží akumulátoru, které následně vede k jejich znehodnocení.

Nabíječky řízené procesorem

Hlavní předností je plně automatické nabíjení akumulátorů. Levnější nabíječky obsahují signalizační diody, dražší mají integrovaný informační LCD display. Integrované obvody přizpůsobí průběh nabíjení dle zvoleného typu baterie. Vyjma standardního nabíjení často nabízejí i doplňkové funkce, jako je např. udržovací nabíjení, obnova článků či hlídání teploty nabíjeného akumulátoru. 

Nabíječky určené pro nabíjení vícečlánkových lithiových akumulátorů obsahují balancery pro vyrovnání napětí v jednotlivých článcích. Jestliže nejsou niklové baterie pevně spojeny v sadě, probíhá nabíjení u každého článku individuálně. Nabíjení se ukončí po vyhodnocení parametrů příslušných k danému typu baterie, např. dle hodnoty napětí a teploty.

Máte nějaké otázky? Neváhejte nás kontaktovat, rádi vám poradíme!

Zpět na články v kategorii
nakupujte na splátky
Kategorie blogu
Kategorie