Pro začínající i profi modeláře, kteří dají přednost před RC modely raději propracovaným sběratelským kouskům, máme mnoho plastikových modelů.

Plastikové modely nejsou jen na hraní a zábavu, ale také vzdělávají a inspirují.

Modelařina a plastikové modely

V České republice má modelařina dlouhou historii. Od konce 60. let 20. století fungovala pod organizací Svazarm. Od té doby se rozšířilo množství materiálů, technik a pracovních postupů. Kromě dřeva, papíru a polystyrenu je nyní mnoho modelů také z plastových výlisků, které umožňuje výrobu nejzůznějších tvarů.

Plastikové modely můžete pořídit jak v připravených sadách, tak si je můžete sestavit od základu svépomocí. Samozřejmě je možné obě možnosti kombinovat. Velmi oblíbená je vojenská tématika - plastikové modely znázorňují zmenšeniny reálných lodí a letounů. Honosně také vypadají historické modely plachetnic či luxusní modely aut.

Plastikové modely Airfix z Velké Británie

První zmínky o britském výrobci Airfix se objevily již v roce 1939, ale na svůj boom si počkal až do 60. let 20. století, kdy byla modelařina na vzestupu. Z původních nafukovacích hraček se klikatými cestami došlo až k výrobě plastikových modelů, které mají nadšence po celém světe. Ať jste již příznivci plastikových modelů aut, válečných letounů nebo vojenské techniky, máte u mě z čeho vybírat. Tuto značku můžete pořídit za velmi příznivou cenu a hodí se i pro začínající modeláře.

Chci do e-shopu

 

Revell modely jsou nejrozšířenější 

Revell, to je společnost založená modeláři pro modeláře. Dlouhá historie společnosti provázela modelařinou vaše tatínky, dědečky a možná i pradědečky. Kromě připravených sestav lodí, ponorek, lodí či vojenské tématiky nabízí Revell také bohaté příslušenství airbrush sestav, barev, lepidel či speciálních štětců.

Chci do e-shopu

 

Humbrol barvy a další příslušenství

Pokud dáte přednost před připravenými modely vlastní výrobě, výrobce Humbrol je pro vás jasnou volbou. Humbrol, který v modelařině není žádným nováčkem, se specializuje na výrobu příslušenství pro plastikové modely – barvy laky, lepidla, ředidla a různé nářadí.

Chci do e-shopu

 

Výstavy, soutěže a modelářská setkání

Plastikové modely mají také své výstavy a soutěže, mezi které patří například Mistrovství ČR juniorů i seniorů či největší evropská soutěž pořádá v Telfordu.

Pokud s modelařinou začínáte a máte spoustu otázek, neváhejte mě kontaktovat, rád vám poradím.

Jakub

Zpět na články v kategorii
nakupujte na splátky
Kategorie blogu
Kategorie