Pro automobilové nadšence je tu svět RC driftingu. V článku se pokusím stručně vysvětlit, v čem jsou driftové speciály odlišné od běžných RC modelů aut.

A také mám pro vás několik tipů, jak takový model vybrat a kam se s ním vydat. 

RC modely a auta pro drift

RC modelů je celá řada a jednou z kategorií jsou také auta, které se člení do několika kategorií. Jednou z nich je také oblíbená kategorie pro drift.

Pokud se do RC driftu chcete pustit a jste začátečník, doporučuji před nákupem v některém e-shopu dát přednost konzultaci se zkušenějšími jezdci. Pro radu mě neváhejte kontaktovat nebo pokud máte v okolí nějaký klub driftingu, jedná se většinou o fajn partu lidí, kteří se s vámi ochotně podělí o své zkušenosti.

Rád vám s výběrem pomohu, ať už budete pořizovat nový či starší model. Jedná se o speciální oblast a výběr tohoto modelu by se neměl podcenit.

Chci s výběrem poradit

Driftové podvozky rozdělujeme na RWD (pohon zadní nápravy) a AWD (pohon 4x4), který patří mezi nejčastěji používané.

Rozdíl v diferenciálu

Prvním rozdílem je zadní a přední skříni diferenciálu. Zadní diferenciál je nahrazený pevnou osou a přední je doplněný o volnoběžku, která zajišťuje lepší ovladatelnost při použití „ruční brzdy“.

Otáčky nápravy

Druhým rozdílem je Countersteer zkráceně „CSko“, které určuje poměr mezi otáčkami zadní a přední nápravy. Zjednodušeně řečeno se zadní náprava otáčí rychleji než přední.

Tvrdost pneumatik

Třetím rozdílem jsou pneumatiky z tvrdé směsi, které se kupují dle povrchu driftové dráhy.

Další rozdíly

Velký vliv na jízdní vlastnosti má geometrie, u které se seřizuje sbíhavost či rozbíhavost a odklon. Neméně podstatná část jsou tlumiče, u kterých záleží na použité hustotě kapaliny a tvrdosti pružin.

Jak funguje podvozek s RWD?

Podvozky RWD mají hnanou pouze zadní nápravu s použitím pevné osy místo diferenciálu. Vzhledem k obtížnosti řízení je tento typ osazen gyroskopem. Gyroskop prostřednictvím serva řízení napomáhá vyrovnávat model proti nechtěnému přetočení. Oproti AWD vyžaduje větší rejd řízení.

Výběr auta pro drifting se nesmí podcenit

Při zájmu o driftový model nepodceňujte pečlivý výběr. Mnoho výrobců parazituje na tomto trendu a hojně označují modely jako driftové, ale s výše uvedenými parametry nemají často nic společného. Dobré tedy je, doptat se na všechny informace osobně, a pokud v driftingu začínáte, nechat si podle svých požadavků doporučit ideální model.

Proč vybrat RC model pro drift u nás?

  • Objednání z pohodlí domova i s poradenstvím
  • Poradenství v kamenné prodejně ve Vysokém Mýtě
  • Mnohaleté zkušenosti v RC světě
  • Členství v drifterském týmu

Chcete vědět více?

V tom případě vám doporučím oficiální stránky RC drifting Czech republic, a pokud jste nadšencem RC driftingu z Vysokého Mýta a okolí, tak také Facebook RC DRIFT Team Vysoké Mýto, kde hledají nové členy.

Máte další otázky? Neváhejte a určitě se ptejte.

Jakub, Drift team Vysoké Mýto

Zpět na články v kategorii
nakupujte na splátky
Kategorie blogu
Kategorie