Pro začínající modeláře jsem připravil článek o základním vybavení modelářské dílny. Není potřeba nic speciálního, spoustu nástrojů jistě již máte.

S největší pravděpodobností zjistíte, že většinu pomůcek doma již vlastníte a vybavení se obejde bez větších investic. Abychom měli pomůcky kde používat, bude zapotřebí pracovní stůl nebo dostatečně velká deska pro řezání, broušení a lepení.

Základní vybavení modelářské dílny

vybavení modelářské dílny

Pokud s modelařinou začínáte, postačí vám tyto nejzákladnější pomůcky, se kterými snadno vyrobíte své první balsové házedlo. Co by tedy v modelářské dílně nemělo chybět?

1. Obyčejná tužka
2. Pravítko
3. Nůžky
4. Skalpel
5. Brusný hranol
6. Lepidlo
7. Špendlíky
8. Lupénková pilka

 

Rady, jaké modelářské nástroje vybrat

• Obyčejnou tužku volíme měkkou, u tvrdé tuhy hrozí promáčknutí měkké balsy při překreslení.

• Pravítka použijeme dvě, pravoúhlé pro zachování kolmosti a rovné pro rýsování dlouhých tahů. Kromě rýsování nám poslouží k vedení hrotu skalpelu u rovných řezů.

• Skalpel volíme s úzkou špičkou, což nám umožní snadné vyřezání oblých tvarů.

• Brusný hranol si snadno zhotovíte z malého prkénka o přibližné tloušťce 20mm, šířce 40mm a délce 150mm. Na plochy 150 x 40mm nalepíme brusná plátna o různé hrubosti pro hrubé a dokončující broušení. Hrubší brusné plátno např. P120 a jemné P50.

• Lepidlo volíme disperzní, postačí klasický Herkules či jiné speciální lepidlo určené pro lepení dřevěných součástí.

• Špendlíky nám pomohou zafixovat lepené součásti, případně lze použít i kolíček či leteckou gumu.

Lupénková pila je vhodná pro řezání tvrdších materiálů, jako jsou smrkové hranoly a překližka.

Modelář, který se rozhodne začít stavět model dle plánku bez předřezaných součástí, se neobejde bez několika balsových prkének a smrkových hranolů. Výběr materiálu samozřejmě přizpůsobíme danému typu modelu.

Nakupte vybavení pohodlně z e-shopu

Spoustu materiálů a vybavení naleznete také v e-shopu. Pořiďte si z pohodlí domova lupenkovou pilku, disperzní lepidlo či balsu. Pokud si nejste jisti výběrem, neváhejte mě kontaktovat. Rád vám s výběrem a modelařinou poradím.

Jakub

Zpět na články v kategorii
nakupujte na splátky
Kategorie blogu
Kategorie